Juridisch loket

Het juridisch loket is er echt voor iedereen die een juridische vraag heeft of een vraag heeft waarbij men juridische bijstand nodig gaat hebben. Op hun website vind je heel veel antwoorden op juridische vragen en je kan er ook voorbeeldbrieven vinden. Buiten dat kun je ze ook bellen en dan kom je in contact met een jurist van het juridisch loket.

De laatste jaren hebben ze wel wat spelregels veranderd. Op de website van het Juridisch loket beantwoorden ze veel juridische veelgestelde vragen, tips en voorbeeldbrieven. Tegenwoordig helpen ze je wel pas verder met persoonlijke situaties wanneer je een laag inkomen hebt. In 2023 kijken ze naar het inkomen en spaargeld van 2021. Voor een alleenstaande mag het verzamelinkomen niet hoger zijn dan €30.000,- en men mag niet meer dan €31.340,- aan vermogen hebben. Voor gehuwden/samenwonenden is dit €42.400,- en €62.680,- en voor alleenstaanden met minderjarig(e) kind(eren) is dit ook maximaal €42.400,- verzamelinkomen, maar maximaal €31.340,- aan vermogen.

Het juridisch loket handelt juridische vragen af van ieder onderwerp, dus niet alleen problemen met ouderverstoting. Daarnaast is de situatie als je met ouderverstoting te maken hebt zo complex dat zij waarschijnlijk ook niet meer kunnen doen dan je door te verwijzen naar een advocaat. Dit is ook de reden waarom ik meteen contact heb gezocht met een advocaat en dus eigenlijk helemaal niets van doen heb gehad met het juridisch loket. Maar toch vermeld ik ze als "hulpbron" omdat ze er simpelweg zijn om je te helpen, ook met ouderverstoting. Dus als je even niet weet wat je moet doen, omdat je radeloos bent, neem dan gerust contact met ze op. Zij helpen je verder door je in de juiste richting te sturen.

Indien het juridisch loket je vraag niet kan beantwoorden, zullen ze je doorverwijzen naar een advocaat of mediator. Voor de coronacrisis kon je bij het juridisch loket ook terecht voor een diagnosedocument. Hiermee kreeg je €59,- korting op de eigen bijdrage indien je voor een "toevoeging" (gesubsidieerde rechtsbijstand) in aanmerking kwam. Deze is voorlopig komen te vervallen en in het geval van een "toevoeging", wordt deze korting al automatisch toegekend.  

Let wel op als je het juridisch loket in je browser gaat zoeken. Er staan een aantal advertenties boven die sterk lijken op het juridisch loket, waaronder het "juridisch advies loket". Indien je dit nummer gaat bellen, ben je €0,95/minuut kwijt met een maximum van €50,-. Dit is fors duurder dan het juridisch loket, dus kijk uit.