Algemeen

Voordat je ook maar denkt om naar de rechter te gaan, wil ik je echt op het hart drukken dat dit niet de heilige graal is. Het kost (veel) geld, de uitkomst is onzeker, je zet alle verhoudingen, (voor dit nog niet het geval was), volledig op scherp, je zult een lange adem moeten hebben en een rechtszaak kan uitermate mentaal slopend zijn. Helemaal als je net als ik al niet tegen onrecht kunt. Maar je kunt als ouder op een bepaald moment op een punt zijn gekomen dat je alles hebt geprobeerd om door te dringen tot je ex-partner, maar geen stap meer verder komt. Dan zou je kunnen overwegen om naar de rechter te stappen. 

Maar voordat je dat gaat doen, zet voor jezelf alles eerst nog eens op een rijtje. 

  • Heb ik echt alles geprobeerd?
  • Doe ik dit niet om de verkeerde reden?
  • Heb ik alles zorgvuldig afgewogen?
  • Als ik dit doe, is dit absoluut in het belang van mijn kind?
  • Ben ik bereid dit door te zetten?
  • Is dit echt de enige manier nog?

Als je voor jezelf hebt besloten om toch naar de rechter te gaan, besef dat je veelal iets in gang gaat zetten wat je niet meer kunt terugdraaien. Je ex-partner zal zich nog meer aangevallen voelen en je zult dan waarschijnlijk iedere brug achter je verbrandt hebben. Nadat mijn advocaat haar eerste brief had gestuurd, was het eigenlijk al meteen oorlog voor mijn ex. Vanaf dat punt was niets meer mogelijk voor mijn ex en begon ze langzaam maar actief de ouderverstoting over de rug van onze dochter uit te breiden. Het gevecht zal doorgang gaan vinden, alleen zullen nu de advocaten voornamelijk de degens gaan kruisen. Er zal een uitspraak komen en dit kan een uitspraak zijn die je niet gaat bevallen. Een rechter is nou eenmaal onberekenbaar. Je weet nooit wat hij of zij daadwerkelijk denkt of van de situatie vindt.

Het kan natuurlijk ook een uitspraak zijn die jou volledig in het gelijk gaat stellen, maar dat wil nog niet zeggen dat je gewonnen hebt. Ik heb een ex die gerechtelijke vonnissen heeft genegeerd, een dwangsom heeft gekregen omdat ze tegen de rechter zei dat ze niet zal gaan meewerken met omgang en de meest vreselijke beschuldigingen heeft gedaan om te rechtvaardigen dat ze een uitspraak van een rechter niet hoeft te volgen. Dit heb ik helaas moeten ervaren en zal op deze website door mijn verhalen wel duidelijk worden.