Je advocaat

Ik hoef niet uit te leggen hoe belangrijk je advocaat is. Buiten het feit dat deze verplicht is en voor jou het woord voert tijdens een zitting kan deze man of vrouw daadwerkelijk het verschil maken tussen winnen of verliezen. Uiteraard spreekt het voor zich dat je een advocaat moet zoeken die gespecialiseerd is in het personen- en familierecht en niet bij een advocaat moet aankloppen die gespecialiseerd is in het verzekeringsrecht bijvoorbeeld en heel af en toe iets in het personen- en familierecht doet. 

Persoonlijk voor mij vind ik het allerbelangrijkste van een advocaat dat hij of zij gelooft in mijn zaak en in mij en het grote belang ook ziet. Ook vind ik het belangrijk om (in het begin) een advocaat te hebben die niet van een gevecht, dat meestal al niet prettig is, een nog grotere veldslag veroorzaakt door als een losgeslagen pitbull een bloedbad aan te richten. Soms kan een beetje diplomatie van je advocaat al bergen verzetten. Helaas was ook diplomatie bij mijn ex-partner niet mogelijk en op een gegeven moment heb je dan wel die pitbull nodig.

Ik ga heel veel op mijn gevoel af en bij de eerste advocaat waar ik binnen stapte was dit gevoel goed. Zij heeft mij inmiddels al in 5 zaken bijgestaan en persoonlijk had ik mij geen betere advocaat kunnen wensen. Vanaf het begin was zij betrokken, empathisch, begripvol en ging vol passie mijn zaken aan. Op geen enkel moment heeft zij haar geloof in de zaak of in mij verloren. Ik kon altijd terecht met vragen en zij reageerde bijna altijd dezelfde dag nog op mijn mails. Gewoon iemand met hart voor de zaak en niet voor de centen. Ik heb zelfs heel veel morele steun aan mijn advocaat gehad en dat was gewoon precies wat ik nodig had en heb. Ze was eerlijk en heeft ook nooit sprookjes verteld. Als jij bij een advocaat komt die zegt dat hij of zij de zaak gaat winnen voor jou, dan zou ik heel snel maken dat ik weg kom, want geen enkele advocaat kan jou winst beloven. 

Maar wat voor mij werkt, hoeft niet voor iemand anders te werken. Nogmaals, het gevoel moet goed zijn. Je moet je advocaat blind kunnen vertrouwen. Ik had dit bij de eerste advocaat al, maar misschien moet jij er een paar bezoeken om tot een goede keuze te komen. De meeste advocatenkantoren hebben een gratis (eerste) spreekuur waar je advies kunt inwinnen. Voelt het tijdens dat gesprek goed, blijf je. Voelt het niet goed, zoek je verder.