Verloop

Voor de zitting

Van je advocaat heb je normaliter ruim op tijd een zittingsdatum gekregen en als het goed is is jou ook gevraagd of je in de nabije toekomst verhinderdata hebt. Persoonlijk geloof ik niet in verhinderdata voor de rechtbank, omdat dit een gelegenheid is waar je juist al je andere afspraken voor afzegt. Het gaat tenslotte om je kind en de belangen zijn zeer hoog, dus voor mij persoonlijk had ik een afspraak met de koning zelf kunnen hebben staan, dan werd die toch echt afgezegd. Mijn dochter ging en gaat voor alles.

Wat ikzelf ook heel erg belangrijk vind is dat je representatief moet zijn voor de rechtbank. Dat betekent dat je daar niet in een afgetrapte spijkerbroek met een hoodie moet gaan zitten. Uiteraard hoef je er ook niet in drie-delig pak te gaan zitten, maar zorg gewoon dat je er net opstaat. Nette (spijker)broek, nette blouse of trui en ook nette schoenen. Zorg dat je haren in orde zijn en een verzorgd uiterlijk hebt. Je eerste indruk is maar eenmalig en die moet tellen. En hoewel vrouwe justitia een blinddoek op heeft, spiekt ze ze toch heel af en toe om te kijken met wie ze te maken heeft. 

Bij de ingang van de rechtbank wordt iedereen gecontroleerd. Alles wat los in je zak zit gaat in een bakje en dit bakje gaat samen met je jas en een eventuele tas door een scanner. Daarna loop je door een metaaldetector en als die af gaat, wordt je nog eens met een handscanner gecontroleerd. Meestal gaat hij af van het metaal van de gesp van je riem en dan wordt je vriendelijk verzocht om je riem even los te maken. (alleen gesp) Je wordt niet fysiek gefouilleerd, dus niemand raakt je aan. Voorwerpen die als wapen kunnen dienen zoals een paraplu of wandelstok, blijven achter bij de beveiliging, worden gelabeld en je krijgt een nummertje. Met dit nummertje kun je bij verlaten van het gebouw je voorwerp weer ophalen.

Na controle meld je je bij de balie aan en krijg je je zaaknummer en de ruimte waar de zitting gehouden wordt te horen. Vervolgens kom je in een grote ruimte waar je of ergens kunt gaan zitten om te wachten op je advocaat, of indien deze er al is, er zelf al naartoe kunt gaan.

Vervolgens is het enkel nog wachten tot jullie zaaknummer en ruimte omgeroepen wordt en daar loop je dan met je advocaat naar binnen.


Tijdens de zitting

Als je nog nooit een Nederlandse rechtszaal van binnen hebt gezien en veel naar Amerikaanse films kijkt kan ik je geruststellen. Of misschien wel teleurstellen. Tijdens een zitting zal je geen schreeuwende advocaten tegenkomen die er een sport van hebben gemaakt om elkaar af te maken en ondertussen 12 onwetende burgers van hun gelijk proberen te overtuigen terwijl de rechter iedere 5 minuten iedereen tot de orde roept.

Hoewel in Nederland de advocaten uiteraard de rechter van hun gelijk proberen te overtuigen en niet iedere advocaat even tactvol is als de andere verloopt een zitting over het algemeen vrij respectvol, waarbij men elkaar uit laat praten, de stem niet wordt verheven en netjes antwoord geeft op de vragen van de rechter. Doe je dit niet, dan zal een rechter hier vrij snel korte metten mee maken.

Blijf daarom, ondanks dat ik als geen ander weet dat de emoties tijdens zo'n zitting enorm op kunnen lopen, altijd kalm en rustig. Ga bij binnenkomst zitten daar waar de rechter je vraagt om te zitten. Als iedereen zit, zal de rechter eerst verifiëren of de juiste partijen op de zitting zijn en kort de spelregels gaan uitleggen. Luister hier ook goed naar zodat je weet wat er gaat gebeuren. Je advocaat zal voornamelijk het woord voor je doen, maar de rechter zal ook vragen aan jou stellen. Kijk de rechter aan als hij of zij tegen je praat en ook als jij naar de rechter praat anders kom je respectloos en ongeïnteresseerd over. Wil je iets vragen of zeggen, ga dan niet ineens je stem in de strijd gooien, maar vraag eerst of je wat mag vragen of zeggen en spreek hem of haar aan met meneer of mevrouw de rechter. De rechter zal je iedere gelegenheid geven om je zegje te kunnen doen. 

Ga niet in discussie met je ex-partner of de advocaat van de tegenpartij. Dit heeft geen enkele zin en de gemiddelde rechter zal je al vrij snel vragen om je naar hem of haar toe te richten.  Nogmaals, blijf kalm. Dat je emotioneel wordt en gaat huilen is volledig normaal en dit begrijpt de rechter ook. De belangen zijn immers groot, anders zat je daar niet. Ook dat je boos bent is normaal, maar wel op een gezonde manier. Ga niemand volschelden, ga niet opstaan en ga al helemaal niemand bedreigen. Je hebt je er alleen maar zelf mee en zal ongetwijfeld meteen door de tegenpartij tegen je gebruikt gaan worden.

Tot slot krijgen jullie nog ieder de mogelijkheid om iets te zeggen wat nog niet aan bod is gekomen en je toch graag kwijt wil. Maak hier ook gebruik van. Dit is uiteraard geen vrijbrief om de tegenpartij voor rotte vis uit te maken, maar laat de rechtbank horen wat dit alles met je doet. Toon je gevoel, je bent tenslotte ook maar een ouder die zijn of haar kind vreselijk mist.

Als de rechter iedereen bedankt heeft, mag je de ruimte met je advocaat verlaten.


Bodemprocedure

Tijdens een bodemprocedure (verzoekschriftprocedure civiele rechter) komt het bijna altijd voor dat er nog iemand van de Raad van de Kinderbescherming aanwezig is. Als je een raadsonderzoek hebt doorlopen, dan is die kans sowieso 100%. De rechter geeft deze medewerker de gelegenheid om hun onderzoek en visie toe te lichten. Met andere woorden, deze medewerker komt een advies geven op basis van het onderzoek van de Raad van de Kinderbescherming. 

Blijf ook respectvol naar deze persoon. De kans is aanwezig dat zij een advies gaan geven dat jij totaal niet leuk gaat vinden, maar toch zal je rustig moeten blijven. Deze persoon continu onderbreken of zelfs schreeuwen naar deze persoon, ook al is het pure onmacht en frustratie, gaat tegen je werken. Dus een positief of negatief advies.....je houdt je tanden op elkaar en accepteert het advies. Als je al een raadsonderzoek hebt doorlopen, dan ken je dit advies al en heb je ook al de gelegenheid gehad hier schriftelijk op te reageren, maar dit beschrijf ik uitgebreid onder het kopje RvdK.

De rechter is overigens niet gebonden aan dit advies. Het is tenslotte een advies. Hij of zij heeft het laatste oordeel. In mijn eerste bodemprocedure werd dit advies echter wel volledig overgenomen. 


Na de zitting

Na de zitting loop je rustig met je advocaat naar buiten en je advocaat zal de zitting nog even kort met je nabespreken en aangeven wat de eventuele vervolgstappen zijn. ook hier geldt weer.....ga niet de confrontatie opzoeken met je ex of de advocaat van de tegenpartij. Zoek samen met je advocaat een plekje uit de buurt om na te bespreken. 


Schikking

Gedurende het gehele verloop van de rechtszaak is er altijd de mogelijkheid om te schikken, mocht je er toch nog met je ex uit komen. Je zult je proceskosten kwijt zijn, maar soms kan het het waard zijn om toch te schikken omdat de uitkomst van een rechter altijd een onzekere factor is. Maar soms kun je aan de rechter ook merken welke kant het uit gaat. Zo heeft mijn ex tijdens een kort geding zitting een keer geschikt, omdat de rechter haar tijdens de zitting al zwaar op de vingers had getikt. Ik hoefde natuurlijk niet te schikken en als je toch al voelt dat je gaat winnen, waarom zou je dan schikken? Laat haar maar bloeden hoor ik je denken. Nou....om de hele simpele reden dat een rechter het toch niet echt waardeert als je je ex onderuit schopt met een uitspraak, terwijl je ook prima had kunnen schikken. Dit zal snel aangemerkt worden als het toch onderhouden van de strijd en kan in een eventuele volgende zaak tegen je gebruikt worden. Een schikking kan ook in je voordeel werken. Maar meneer/mevrouw de rechter. "De vorige keer heb ik ook al geschikt, maar u ziet.....het heeft geen zin."

Besef wel dat op het moment dat de spreekwoordelijke "hamer" is gevallen en de rechter uitspraak heeft gedaan er geen weg meer terug is en beide partijen gebonden zijn aan deze uitspraak.