Psycholoog

Er heerst nog steeds een taboe op een psycholoog. Althans...in mindere mate om er naartoe te gaan, maar wel nog steeds om er over te praten naar anderen toe. Waarschijnlijk komt dit nog vanuit onze vorige generatie waar problemen niet snel buiten de deur gebracht werden en er ook niet snel over gepraat werd. Als je naar een psycholoog ging, dan moest je wel haast iets mankeren. Tegenwoordig denken we gelukkig heel anders over dit soort zaken en wordt de stap naar bijvoorbeeld een psycholoog veel sneller genomen. En dat het ook erg nodig is in deze huidige maatschappij, waarin je toch al snel het gevoel hebt "geleefd" te worden, blijkt wel uit de megalange wachtlijsten binnen de GGZ. 

Ik heb ook een tijdlang voor een psycholoog gekozen. En ik kan het iedereen in deze situatie aanraden. Zoals ik al eerder heb aangegeven zal je waarschijnlijk altijd onvoorwaardelijke steun van je familie en/of vrienden hebben en krijgen, maar soms heb je toch de behoefte (althans ik wel) om met iemand te praten die er objectief in staat en volledig neutraal naar de situatie kijkt. Los van het feit dat een gesprek met een "vreemde" soms erg verlossend kan werken, kan deze persoon je ook heel goed een spiegel voorhouden, daar waar anderen alleen maar met je meegaan in het hele verhaal. Als jij in een gevecht zit tegen je ex en alle instanties dan kan je soms wel eens verblind raken uit pure frustratie, onmacht en verdriet en dan kunnen sommige acties niet altijd even handig zijn. Zo'n persoon kan je dan toch weer even de realiteit intrekken indien dit nodig is.

Los hiervan vond ik het gewoon heel erg fijn om mijn verhaal even wekelijks kwijt te kunnen. Ik zag het altijd als een soort uitlaatklep waar ik alle spanning van een eventuele rechtszaak of een teleurstelling van weer een idiote beslissing van een instantie even kwijt kon. Het gaf ook veel rust, want wat er ook ging gebeuren die week, je wist dat je je verhaal kwijt zou kunnen aan iemand. En indien nodig kan zo'n persoon je ook handvaten geven hoe beter met de situatie om te kunnen gaan. Hier zijn ze tenslotte voor opgeleid.

Zoals je kunt lezen hoef je niet "gek" te zijn om naar een psycholoog te kunnen gaan. Wellicht zijn er mensen die dit lezen en dit helemaal niet nodig hebben. Dat kan uiteraard. Maar als je wat gevoeliger van aard bent, zoals ik en de hele situatie je toch wel raakt (wat volledig normaal is), dan kan dit toch een fijne optie zijn. 

Wat mij overigens erg opviel tijdens dit hele gebeuren, zijn de onderzoeken door Veilig Thuis en de Raad voor de Kinderbescherming. Ik krijg altijd van iedere instantie te horen: "heb je ondersteuning hierin? Heb je hulp? Want het is niet niets wat je meemaakt". Ik vond het altijd apart dat ze dit vroegen, omdat zij mede er voor verantwoordelijk voor waren en zijn dat ik deze situatie zit. En op het moment dat je bevestigend beantwoord, zijn ze er als de kippen bij om informatie op te vragen bij de instantie waar je hulp van krijgt. Maak je niet druk hierom. Natuurlijk proberen ze je te vangen hiermee, maar als jij niets te verbergen hebt zijn ze snel uitgepraat. Daarnaast heeft een psycholoog welleswaar een geheimhoudingsplicht, maar een psycholoog heeft ook een meldingsplicht wanneer er sprake is van acuut gevaar voor de veiligheid. (van een kind, volwassenen of kans op lichamelijk letsel) En dit is maar goed ook, want in mijn ogen rechtvaardigt niets het in gevaar brengen van een kind. Dus in principe zou je psycholoog dit al getackeld moeten hebben nog voor de Raad voor de Kinderbescherming dit doet.

Maak je ook niet druk om je ex. Uiteraard zal zij (of hij) langs alle kanten proberen je voor labiel te slijten als ze weet dat je hulp hebt gezocht. Ik ben door mijn ex (vooral in het begin) beschuldigd van het hebben van zo ongeveer alle persoonlijkheidsstoornissen, inclusief borderline. Dit heb ik ook meteen de kop ingedrukt door overal toestemming voor te geven. Van mij mochten ze overal en alle informatie opvragen. Daarnaast heb ik tegen de rechter ook gezegd, dat ze mij dan maar moeten testen, als mijn ex het allemaal zo zeker weet. Het werd heel snel van tafel geveegd door de rechter. 

Dus nogmaals, wanneer je die extra hulp prettig vindt, dan gewoon doen en totaal niet druk maken om wat je omgeving er van vindt.